dimarts, 23 d’abril de 2013

El camí de l'Anoia

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra el 22 de març de cada any, fa poc es va presentar al Palau dels Marquesos de Lió de Sant Pere de Riudebitlles el projecte ’El camí del riu’, que recórrer els rius Mediona-Bitlles, Lavernó i l’Anoia pels municipis de Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats al llarg d'una ruta de 43 quilòmetres i que podeu consultar detalladament a l'espai web creat expressament.

La ruta que hem preparat per aquesta ocasió ve a ser complementària d'aquesta, de manera que us proposem el recorregut al llarg del riu Anoia des de Sant Sadurní d'Anoia fins al seu aiguabarreig amb el Llobregat a Martorell.

Encetarem el nostre camí al Pas de Piles, als afores de Sant Sadurní, creuant el riu Anoia, just en el punt on la ruta del “Camí del riu” que ve de Sant Sadurní remuntant l'Anoia es creua amb la carretera BV-2296.

Desplaçament: es pot fer a peu i en BTT
Distància: 15,6 Km
Altitud mínima: 50 m
Altitud màxima: 151 m.
Desnivell acumulat: 240 m.
Temps del recorregut: 4 hores
Dificultat: baixa

Mapa de l'itinerari


Mostra El camí de l'Anoia en un mapa més gran

Perfil de l'itinerari


Descripció de l'itinerari

Comencem el nostre recorregut a la rotonda situada a l'entrada del polígon industrial de Can Bosc d'Anoia, on encara podem veure edificis antics, testimonis de l'activitat agrària i paperera. Ambdues seran una constant en el nostre recorregut.

A la mateixa rotonda deixarem a la nostra esquerra el camí que porta cap a Espiells i agafarem el que en diagonal s'enfila cap a Can Roig. En aquest tram inicial seguirem el riu a certa distància ja que el camí immediat no és fàcilment practicable en tot el recorregut. Serà després de Gelida que ens hi acostarem ja de manera pràcticament continuada.

 El molí d'en Guineu
Des de Can Roig, després de passar el torrent, seguirem fins a la cruïlla de quatre camins, on trencarem a l'esquerra i ens acostarem, sense arribar-hi, a Can Miquel de les Planes, que veurem a l'altra costat de les vies de l'AVE, que nosaltres no creuarem. Just aquí el camí fa una inflexió de 90º a la dreta que ens portarà de dret fins a la Ferreria. Un indret també conegut d'alguna de les nostres rutes anteriors.

A la Ferreria creuarem la carretera que va a Sant Llorenç d'Hortons i prendrem tot recte el camí que ens durà fins a la casa de la Talaia, des d'on seguirem per acostar-nos fins a la Rierussa, que creuarem pel gual, passant després a prop de la torre de l'Albet fins a trobar el pont que creua l'Anoia. Aquí enfilarem cap a l'esquerra per pujar fins al barri de Sant Salvador de la Calçada on seguirem de dret el camí que ens durà fins al nucli de Can Bargalló.

 Can Bargalló
És des d'aquest punt on el nostre recorregut serà més immediat al del riu, que seguirem fins a Martorell, quan desaigua al Llobregat. Poc després de Can Bargalló passarem per sota la via del tren que va a Vilafranca; més endavant, no sense certa dificultat, podem veure les restes de la Torrassa (antiga torre medieval al mig d'uns camps) i ens arribarem, ja a Martorell, fins el Molí Fariner. Un antic molí, reconvertit en fàbrica de filatures i mogut per les aigües de l'Anoia derivades a la resclosa de Can Bargalló.
La Torrassa
Des del Molí Fariner seguirem el camí fins a passar per sota el pont de l'antiga N-II i aquí creuarem el riu pel gual. Després trencarem a l'esquerra per anar seguint el riu en el gran meandre que forma davant el nucli antic de Martorell fins que just després de l'estació del tren, que veurem a l'altre costat del riu, l'Anoia es lliure al Llobregat.
L'Anoia a Martorell, a principis del segle XX
Nosaltres seguirem el camí per acostar-nos fins a les restes de l'antiga capella de Sant Bartomeu i el Pont del Diable, on les aigües de l'Anoia i del Llobregat ja s'han fos en una de sola.
El Pont del Diable a Finals del segle XIX
El camí històric entre Martorell i Sant Sadurní no ha estat mai fàcil. Si bé és cert que una part del que hem caminat ens porta paral·lels al que va ser el traçat de la Via Augusta en època romana, sobre tot des de Can Bargalló cap a Sant Salvador i els Espiells, el fet és que el camí sembla que es va desdibuixar en època medieval.
Els guals de l'Anoia entre Martorell i Sant Sadurní d'Anoia al segle XIX (Font: Miquel Vives)
Encara al segle XIX sabem que el camí pels carros era en tot cas dificultós, de manera que preferien desplaçar-se remuntant el riu per la llera, creuant-lo una i altra vegada amb fins a17 guals entre Martorell i Sant Sadurní, afrontant el perill de les revingudes sobtades de l'aigua en època de pluges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada