dilluns, 27 de maig de 2013

Les masies de la plana a Gelida

L'11 de maig, just la setmana abans de la celebració del Dia Internacional dels Museus, l'Associació d'Amics del Castell de Gelida va presentar un quadern que, sota el títol genèric de “Descobreix Gelida”, ens proposa diverses rutes per les masies d'aquest terme municipal i també a tocar de Sant Llorenç d'Hortons. El podeu comprar al Centre d'Interpretació del Castell de Gelida.

Aquesta ruta la vam poder seguir amb un nombrós grup de participants la setmana següent, dins la celebració del Dia Internacional dels Museus, i és la que us recomanem avui.

És una ruta fàcil, per uns paratges de sorprenent bellesa, i constitueix una veritable descoberta que podeu ampliar, encara més, si disposeu del quadern que s'ha editat. Si a més disposeu d'un smartphone, el quadern us ofereix nombrosos enllaços, a través de codis QR, a informacions complementàries molt detallades i que s'aniran enriquint amb el pas del temps. Per tant, parlem d'una ruta i d'una publicació vives.

Desplaçament: es pot fer a peu i en BTT
Distància: 12,2 km
Altitud mínima: 63 m
Altitud màxima: 192 m
Desnivell acumulat: 257 m.
Temps del recorregut: 3 hores i 15 minuts
Dificultat: baixa

Mapa de l'itinerariMostra Les masies de la plana en un mapa més gran

Perfil de l'itinerari


Descripció de l'itinerari

La ruta té el seu punt de partida i arribada a la masia de can Pasqual, a la carretera que va de Gelida a Sant Llorenç d'Hortons. Des de la casa, i traspassant la carretera, seguirem paral·lels l'autopista, fins arribar al camí de els Cases Noves, des d'on ens acostarem a la vora del riu Anoia per veure la resclosa i la casa de comportes. Ambdós testimonis d'una infraestructura que avui ha perdut al seva funció, més enllà del reg d'alguns horts, però que va ser clau en el desenvolupament de la indústria paperera a Gelida. L'energia hidràulica ja era emprada a l'època medieval en alguns molins fariners documentats a Gelida al segle X.

Després d'aquesta visita, la ruta segueix cap a la carretera de Sant Llorenç i, un cop passat el pont sobre l'Anoia, enfila des de la font del Claro cap a la Ferreria i can Castany. Dues cases documentades des del segles XIII.

Un cop feta la visita a aquest conjunt, el camí segueix cap a una altra de les masies gelidenques de la plana, documentada des del segle XVI: can Miquel de les Planes. La casa, amb nombroses transformacions i ampliacions, mostra elements singulars dels eu origen i un rellotge de sol.Després d'aquesta visita, el camí baixa lleugerament per enfilar-se poc després cap a les runes del conjunt de cases de can Borreguer. Des d'aquí la ruta es fa pràcticament per la carena, enfilant-se cap a la carretera de Sant Llorenç d'Hortons, que tornarem a creuar poc després de passar per la masia de can Font de l'Alzinar. Un cop passada la carretera i d'haver resseguit un paratge d'extenses vinyes i gaudit de bones vistes de Montserrat, veurem a la nostra dreta la masia de can Cartró. Deixarem a la nostra esquerra el camí que porta a can Mata de l'Abelló i seguirem fins a la casa de can Batllevell.

El camí, des d'aquí, en portarà a passar pel pont sobre les vies de l'AVE i arribarem a la casa de la Talaia, obra del segle XIX. Un cop aquí el camí inicia la baixada cap a les vinyes de can Pasqual, que anirem creuant fins arribar a la Rierussa, que passarem per un gual, i anirem a trobar el camí que porta a Sant Salvador de la Calçada i poder creuar el riu Anoia pel pont.


Un cop passat el riu, trencarem cap a la creta i resseguirem el camí pel parc del Molí Nou, avui pobre testimoni del que havia estat aquest espai dins el perímetre de la fàbrica. Un cop acabat el parc ens acostarem cap a la vora del riu per resseguir les marques del GR i acostar-nos als horts de sota can Pasqual, a través dels quals anirem fins el pas sota la via del tren i ja, resseguint el rec, arribarem al camí que s'enfila cap a la cas. Hi arribarem per la part del darrera, on hi ha l'accés al celler i on s'ha instal·lat una exposició sobre la història i l'activitat actual de la casa i l'exposició sobre la vida rural i les masies de Gelida, produïda per l'Associació d'Amics del Castell de Gelida. Aquí tanquem el cercle.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada