dimarts, 19 de maig de 2015

Descobrint el Penedès el 1889 (V): excursions a la Plana Rodona i el Sant Sepulcre, a Sant Martí Sarroca i a l'entorn Torrelles de Foix

Avui seguim les excursions de Josep Castellanos dels dies 17 i 18 d'agost. El centre d'atenció de la primera sortida, al matí del dia 17, serà la visita al Sant Sepulcre d'Olèrdola, de la que el nostre excursionista dóna molt pocs detalls. Es tracte d'una interessant església romànica de planta circular, coberta amb una cúpula, amb un absis semicircular. Destaca aquest edifici no solament per la seva singularitat, sinó especialment per les pintures que conserva al seu interior amb la representació de diverses escenes bíbliques, difícils d'interpretar pel seu estat de conservació. Possiblement Josep Castellanos no va tenir ocasió de contemplar-les ja que eren amagades sota els arrebossats de restauracions modernes impulsades pel propietari, que era Francesc de Paula Rius i Taulet, alcalde de Barcelona en quatre ocasions entre 1858 i 1889. Va morir en aquesta casa d'Olèrdola poc després de la visita de Castellanos. Concretament el 27 de setembre de 1889.

La sortida matinal del dia 17 es complementarà amb el desplaçament de la tarda, fet en bona part en carro, cap a Sant Martí Sarroca. Una visita de la que el text ofereix més detalls descriptius que en altres ocasions, centrades en bona part en l'església. De Sant Martí Castellanos es desplaça a Torrelles, on farà nit. Destaquen en aquesta part de la crònica les referències a les noves carreteres i al servei de tartanes des de l'estació del tren de Vilafranca. 

El dia 18 el destina a la pujada al santuari de Foix, emprenent el camí a les quatre del matí. Igualment en aquest cas destina part del relat a la descripció de l'església i les restes del castell, a la panoràmica que es contempla des d'allà i a la llegenda de la troballa de la Mare de Déu romànica, desapareguda el 1936. Atès que el dia coincidia en diumenge, el nostre excursionista aprofita per escoltar la missa que s'oficia al santuari.

A la tarda del mateix dia 18 completa la visita amb un recorregut pels voltants de Torrelles que es concentra resseguint la riera de Pontons aigües amunt fins a la font de les Dous. El paisatge que descriu encara el podem retrobar avui en bona part, afortunadament.

Com a curiositat cal destacar la menció que fa a la pràctica de curar criatures mitjançant el ritual fet amb un roure tendre.


Vista de l'ermita al peu del camí cap el santuari que encara troba habitada, avui abandonada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada