dilluns, 9 de juny del 2014

De Torrelles de Foix al Santuari del Foix, passant per les Dous

Amb aquest itinerari que us proposem avui tanquem la temporada 2013-2014, al llarg de la qual hem proposat un total de nou caminades, des del mes d'octubre passat fins avui.

Si les fem totes sumarien poc més de 112 km, sense comptar que algunes de les propostes curtes comptarien el doble ja que no sempre són circulars i caldria comptabilitzar la tornada. Sigui com sigui, ens hem endinsat, tot passejant, en la descoberta del Penedès, amb algunes estirades cap el Baix Llobregat, però sempre per raons justificades, com el traçat de la Via Augusta o el camí des de Sant Sadurní d'Anoia a Castellví de Rosanes, resseguint la ruta de l'escamot que va volar el Castellvell de Rosanes el gener de 1714.

Avui proposem una ruta circular que neix i torna a Torrelles de Foix i que ens permet adonar-nos, un cop més, de la riquesa i diversitat del paisatge de la comarca, que contemplarem des del mirador inigualable del santuari de Santa Maria de Foix, a 661 m d'alçada.

Desplaçament: per fer a peu (hi ha camins alternatius per fer-la en bicicleta)
Distància: 13 km
Altitud mínima: 337 m
Altitud màxima: 661 m.
Desnivell acumulat: 305 m.
Temps del recorregut: 3 hores
Dificultat: mitja alta

Mapa de l'itinerari


Mostra De Torrelles de Foix al santuari de Foix, passant per les Dous en un mapa més gran

Perfil de l'itinerari



Descripció de l'itinerari

Iniciarem el nostre camí davant l'església de Torrelles de Foix, dedicada a Sant Genís. Es tracte d'un edifici del segle XVIII, edificat probablement cap a 1779 com assenyala la data al portal de la rectoria annexa. Des d'allà agafarem el carrer de Sant Isidre fins a la plaça de la Vila i, des d'allà, resseguirem l'anomenat Rec de Baix que remuntant la riera de Pontons aigües amunt, amb la vista sobre els horts, ens portarà fins a les Dous.

De manera semblant al cas de les Deus, a Sant Quintí, aquí ens trobem altre cop amb una abundosa font, amb trenta cinc canonades, que nodreixen el cabal de la riera de Pontons. A tocar de les fonts hi ha un ampli espai per passar-hi el dia a la fresca, equipat amb taules. L'itinerari fins aquí des del poble és força recomanable al capvespre dels dies calorosos d'estiu.

Imatge de les fonts de les Dous

Davant de les fonts, sobre la riera, un petit pont ens permet passar a l'altra riba i, en filant-nos epr unes escales primer i després seguint el camí, arribarem a la carretera que ens portaria a Pontons. Nosaltres la deixarem de costat i agafarem el trencall de la carretera que puja cap a la Plana de les Torres que aviat deixarem per agafar una pista que ens durà fins a l'extrem oest de la urbanització de Can Coral després de passar a tocar de Cal Jutge. 

Magnífica barraca de vinya que trobem tot pujant des de les Dous cap a Can Coral

Allà pel carrer del Xop ens acostarem fins a la cruïlla amb l'avinguda de Can Coral, que agafarem cap a l'esquerra fins arribar davant el dipòsit d'aigua, on comença un sender que primer traspassa el torrent de la Mare de Déu de Foix. Passarem a tocar de la construcció barroca de l'Ermita de Foix. Sembla que la construcció data del 1707, quan el coronel Ramon de Peguera, al servei de l'arxiduc Carles d'Àustria, la va fer bastir al lloc on segons la llegenda s'aparegué la Mare de Déu en una cova. Aquesta cavitat és oberta en el roquer que serveix de base a l'edifici. Va ser incendiada el 1936 i avui es troba en un estat molt precari.

Ermita de Foix

Des d'aquí anirem seguint el camí, primer més planer i després, quan ja prenem el sender, molt més costerut fins arribar al santuari de Santa Maria de Foix, bastit probablement sobre els restes de l'antic castell, documentat des del 1067.

Les construccions, tal i com les veiem avui, presenten l'aspecte que van adquirir després de la restauració feta per la Diputació de Barcelona el 1987. Simultàniament s'hi van fer excavacions arqueològiques que van permetre identificar estructures precedents, corresponents possiblement al castell i, també, a una església precedent. El santuari ha sofert nombroses transformacions, si bé l'estructura principal concorda amb les construccions pròpies dels segles XII-XIII. Dins l'àmbit del castell s'esmenta en la documentació el lloc de Torrelles, que al segle XII pertanyia al burgés barceloní Bernat Marcús, conseller de Ramon Berenguer IV i promotor de la construcció de la coneguda com a capella d'en Marcús, a Barcelona. Es va construir fora muralla i al costat d'un dels principals camins d'accés a Barcelona, juntament amb un cementiri per a pobres i un hospital. L'església del santuari de Foix va ser parròquia fins el 1892. i s'hi venerava la imatge romànica de Santa Maria, destruïda el 1936.

Santuari de Santa Maria de Foix

Des del santuari encetarem el camí de baixada, que també cal emprendre amb certa prudència pel pendent considerable que presenta en alguns punts. Mentre baixem, aviat quedarà a la nostra esquerra el riu Foix, que seguirem fins a l'alçada del nucli del Cusconar, que deixarem de banda per creuar el torrent de la Berna i atansar-nos a tocar de la casa d'aquest mateix nom. Pel camí que ens porta entre les vinyes arribarem davant el cementiri de Torrelles, on destaca la porta d'accés, d'estil Noucentista i que segueix els cànons del Neoclassicisme.

Porta del cementiri de Torrelles de Foix

Pel camí del cementiri arribarem fins al nucli de Torrelles de Foix i, novament davant l'església i l'edifici actual de l'ajuntament, tancarem la nostra caminada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada