dilluns, 24 de juny de 2013

De les Gunyoles a Olivella

Proposem avui una ruta, amb la qual tanquem les que hem anat fent al llarg d'aquesta temporada 2012-2013, que la comencem al punt més alt, just a l'indret anomenat l'Era de la roca, al poble de les Gunyoles. Un dels diversos que integren el municipi d'Avinyonet del Penedès.

És un itinerari de dificultat baixa per les condicions del camí, tot i que acumula un desnivell de fins a 300 m. És aconsellable fer-lo en les èpoques de l'any quan el sol encara no castiga massa, ja que una part del recorregut té poca cobertura boscosa.

Desplaçament: es pot fer a peu i en BTT
Distància: 9,7 km
Altitud mínima: 121 m
Altitud màxima: 317 m
Desnivell acumulat: 300 m.
Temps del recorregut: 2 hores i 30 minuts
Dificultat: baixa

Mapa de l'itinerariMostra Les Gunyoles - Olivella en un mapa més gran

Perfil de l'itinerari


Descripció de l'itinerari

Podríem dir que el nostre itinerari d'avui ens posa davant d'un paisatge del Garraf, amb pinzellades de Penedès. El començarem al poble de les Gunyoles, i des de l'Era de la roca seguirem els itineraris que hi ha assenyalats en aquest indret, en tres alternatives (blava, vermella i negra). El punt de partida és situat dalt la carena i ens permet mirar tant cap a Avinyó Nou, com cap a la fondalada i els turons que resseguirem fins a Olivella.

Cap al final de la nostra primera baixada deixarem de banda les rutes que comentem, força recomanables també de resseguir, i prendrem com a referència els senyals del GR-92.3. El camí ens portarà pel Fondo dels Masets d'en Ferrer, que seguirem aigües amunt. A la nostra esquerra, una mica enfilades, veurem les restes d'aquestes cases, encara amb les parets dretes, tot i que sense teulada. És en aquest tram on podrem gaudir d'un paisatge on es combinen el margalló tant característic del Garraf, amb el bosc de pi i vinyes, en general de poca extensió, que aprofiten les feixes guanyades a la llera del torrent amb la construcció esgraonada de marges de pedra seca.

El camí ens portarà de pujada cap a la zona de la Serra dels Carlins, a la nostra dreta, fins a l'indret anomenat La Descàrrega, que quedarà a la nostra esquerra. Una mica més enllà podrem veure algunes cases de l'extrem de la urbanització de Can Mitjans. En aquest punt el GR creua el camí provinent de la urbanització i inicia una baixada amb diversos retombs, que ens ha de portar fins al caseriu de Sant Susanna. En aquest punt la vista s'obre a una petita vall, quasi al centre de la qual i sobre unes roques, s'alça aquest caseriu. Una imatge sorprenent i de gran bellesa, en un un indret on destaca un silenci no sempre fàcil de trobar.

El caseriu és format per un conjunt de cases a l'entorn d'un espai obert, clos per una gran porta de fusta per l'únic punt accessible. Fora d'aquest clos trobarem alguna construcció i una casa, malauradament amb les portes obertes, i amb clares mostres d'una destrucció interior fruit d'un vandalisme absurd, que ha malmès un bonic exemple d'habitatge rural que podríem remuntar a les primeries del segle XIX.

L'indret de Santa Susanna, escassament documentat, s'esmenta per primer cop el 1158, quan Ramon i Sibil·la de Ribes cedeixen aquest puig a Berenguer d'Avinyó. Formant part del conjunt edificat s'aprecien les restes d'una possible torre, testimoni molt probable de la fortificació del lloc. Hi ha algunes evidencies d'ocupació més antiga.

Caminant per la vora de les vinyes de Santa Susanna, seguirem les indicacions del camí cap a Olivella, per sobre de la riera de Begues, que tindrem a la nostra dreta. A l'esquerra, una mica allunyades, deixarem les restes del Castellvell d'Olivella i de l'església de Sant Pere de Castellvell d'Olivella, ambdós documentats des del segle X.

Des d'aquí baixarem fins a prop de la casa de Cal Montaner, per enfilar-nos després cap el poble d'Olivella, on arribaren resseguint la carretera BV-2111.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada